Thea Synapsis

Сухо око

Синдром на сухото око е един от най-честите проблеми, с които се сблъсква един офталмолог. Обикновено се причинява от проблем с качеството на слъзния филм, който овлажнява окото.

Слъзният филм се състои от три слоя. Дълбокият муцинозен слой покрива роговицата (външната повърхност на окото), създавайки ниско сцепление с нея, така че сълзата да се задържа върху окото. Средният воден слой осигурява влагата и пренася кислород и хранителни вещества до роговицата. Този слой се състои от 98% вода, заедно с незначителни количества натриев хлорид (сол), протеини и други компоненти. Повърхностният, липиден слой създава един мастен филм (мембрана), който покрива слъзния филм и предотвратява изпарението.

Сълзите се произвеждат в множество жлези около окото. Водният слой се получава в слъзната жлеза, разположена в основата на горния клепач. Множество малки жлези между стените на клепачите произвеждат мастния и липиден слой. При всяко мигане клепачите разпространяват сълзите над окото. Излишните сълзи потичат към двата малки отвора в края на окото близо до носа. Тези отвори водят до слъзните канали, които завършват в носната кухина. Комуникацията между слъзните отвори и носа е причината, поради която, когато плачем, носът ни изпуска секрети („тече“).

Освен хидратация на окото, произвеждането на сълзи представлява и отражение на външни стимули, като например нараняване или силна емоция. Рефлексните сълзи обаче спомагат малко за облекчаване на сухотата в очите и това е причината, поради която човек с насълзени очи може да се оплаква от дразнене в окото.

Синдромът на сухото око има много причини. Една от най-честите е процесът на стареене. С напредване на възрастта телата ни произвеждат по-малко мазнини – 60% по-малко на 65-годишна възраст, отколкото на 18-годишна възраст. Това е по-очевидно при жените, които са склонни да имат по-суха кожа, отколкото мъжете. Липсата на мазнини се отразява и на слъзния филм. Без необходимите мазнини мастният филм не може да покрие целия слъзен филм, който се изпарява бързо и оставя области на роговицата сухи.

Много други фактори, като например топлината, сушата и вятърът, високата надморска височина и цигареният дим също предизвикват сухота в очите. Много хора усещат, че очите им са сухи при четене или работа с компютър. По-честото мигане осигурява хидратация за очите и облекчава симптомите.

Хората, които носят контактни лещи, могат да страдат от сухота, защото контактните лещи абсорбират слъзния филм, като създават дългосрочно образуване на протеинови отлагания върху контактната леща. Също така, някои лекарства, проблеми с щитовидната жлеза, липсата на витамин А, и заболявания като Паркинсон и синдромът на Сьогрен също могат да причинят сухота. Жените често имат проблеми със сухотата по време на менопаузата, поради хормоналните промени.

СИМПТОМИ

  • чувство на дискомфорт
  • парене
  • зачервяване
  • сърбеж
  • замъглено виждане, което се подобрява с мигане
  • прекомерно сълзене
  • засилване на симптомите след четене, гледане на телевизия или работа на компютър.

ДИАГНОЗА

Съществуват много методи за контролиране на сухотата в очите. Офталмологът ще открие основната причина чрез измерване на производството, изпарението и качеството на слъзния филм. Специални капки, които подчертават проблема, който в противен случай би останал неизвестен, са изключително полезни за диагностициране наличието и степента на сухота в очите.

ЛЕЧЕНИЕ

Един терапевтичен подход са изкуствените сълзи. Когато се стигне до момента на овлажняване на сухите очи, нуждите на пациентите са малко по-различни във всеки конкретен случай. Много от тях намират облекчение дори само с всекидневно използване на изкуствени сълзи. Някои от тези продукти са воднисти и облекчават симптомите за кратко време. Други са по-гъсти и прилепват към окото за по-дълго време. Изкуствените сълзи, които не съдържат консерванти (Preservative-free), се препоръчват по-често, защото облекчават повече и тъй като нямат консерванти, не предизвикват допълнително дразнене. Избягвайте продукти, които облекчават зачервяването – избистрят погледа – но нямат необходимото качество на овлажняване и често изострят проблема.

Друг вид лечение е оклузията (запушването) със специални запушалки (тапи) на слъзните отвори, които да спрат пресушаването на сълзите и да запазят очите влажни. Това може да бъде направено временно с абсорбируеми колагенови свещи или постоянно със силиконови тапи.

Съществуват и някои прости ежедневни навици, които, когато се редуват подобряват дразненето от сухотата в очите. Например, 8-10 чаши вода дневно поддържат тялото добре хидратирано и премахват отработените чрез метаболизма отпадъци. Също така, едно съзнателно усилие за по-често мигане, особено при четене или гледане на телевизия, помага много. Най-накрая, желателно е да се избягва триенето на очите с ръка, което задълбочава проблема.

Synapsis